Фосили - изкопаеми преходни форми и ръководни вкаменелости

С помощта на съвременните биологични науки успяваме да научим основните принципи на процеса Еволюция. Палеонтологията е наука, която изучава организмите  и начинът им на живот в предишни времена. Палеон идва от гръцки език и значи древен, а л

2009-09-10 10:31:54
С помощта на съвременните биологични науки успяваме да научим основните принципи на процеса Еволюция.

Палеонтологията е наука, която изучава организмите  и начинът им на живот в предишни времена. Палеон идва от гръцки език и значи древен, а логос значи наука.

Вкаменелостите или така наречените  фосили са останки от древни  организми (растения и животни). Тези вкаменелости са се запазили  с времето в скалите и чрез  тях се отркива разнообразието  на древните организми. Образуват се, когато животни или растения при измирането си са останали цели и с времето са засипани от утайки и др. Тези утайки са се превърнали в седиментни скали за дълъг период от време и са запазили отпечатъците на организмите в тях. По този начин с времето са се образували вкаменелостите.

Фосилите, които са открити в стари земни пластове, имат по -просто устройство, докато тези открити в по-млади имат по- сложно устройство. Това е доказателство ,че по време на еволюцията живите организми се усложняват по устройство и жизнени процеси.

Ръководни  вкаменелости се наричат останки  от организми, характерни за  различни геологични времена.  Те са типични за съответните  времена и чрез тях се определят  геологичните периоди. Срещат се в тънките  земни пластове, което значи ,че са били широко разпространени. Измрели са за кратък период от време.

Изкопаемите преходни форми са фосили от такива организми, които съдържат белези на по-древни и на по-млади групи. По този начин се изучава произходът на едни организми от други, защото в тях се откриват прилики с денс живеещите организми. Преходни форми са древната риба ръкоперка и сухоземният стегоцефал-имат белези на водни и сухоземни животни. Също така древната птица археоптерикс доказва ,че птиците произлизат от влечугите. Лабиринтозъбите доказват,че влечугите са произлезли от земноводните. Зверозъбите доказват,че бозайниците са произлезли от древните влечуги.

За растенията  има доказателство  ,че голосеменните  растения са произлезли от папратовидните. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия