Организмите се приспособяват към промените в условията на околната среда чрез дразнимостта към определени фактори, които влияят. Дразнимостта се осъществява след като организмът извърши специфични рефлекси чрез които реагира на променящите се фактори.

     Науката етология изучава поведението на животните. То се изразява със запазване на индивида, както и за осъществяването на жизнените му процеси. Също така поведението е свързано основно с инстинктите, автоматизмите на животните, които са им предадени по наследство реакции.

    Инстинктът представлява вродена способност у човека и животните, чрез която те осъществяват целесъобразни действия и движения. За осъществяването му е необходимо да е налице определен дразнител, наречен стимул. Този стимул предизвиква в организма извършването на безусловни рефлекси. Чрез тях той се адаптира към условията на средата. Биват прости и сложни инстинкт. Когато простите се формират в групи и образуват сложни инстинкти. Тези реакции се регулират и зависят основно от физическото състояние на организма. Например при животните хормоните влияят на поведението им. Количеството им се повишава през пролетта и това предизвиква в животните действия свързани с размножаването. Също така, когато животните чувстват глад, това предизвиква в тях действия за улавяне на плячка за храна. Поведението на животните е свързано с наследствеността. Механизмите, които определят определен начин на поведение у тях са предадени от дедите на съответния вид от поколението. Това са вродените инстинкти. Също така голямо влияние върху поведението им оказва и придобития опит на организма. Вроден инстинкт при повечето животни, например котката е да  скрива и отстранява характерните отпадъци и миризми, както и да дебне, приплъзва, улавя плячката, умъртвява я, убива я и след това я изяжда. Инстинктът като цяло се регулира от специални нервни центове в централната нервна система. Придобитият опит се усвоява след като се изградят условни рефлекси, но те се изграждат върху условните рефлекси, които се придобиват по време на индивидуалното развитие. Поведението при човека е по-сложно за разглеждане тъй като се базира основно върху придобития опит.
Автор: Албена Иванова