Червени кръвни клетки- еритроцити (Биология 8-ми клас)

Еритроцитите са червени кръвни клетки, които имат форма на вдлъбнати дискове. Заедно с белите кръвни клетки наречени левкоцити и с кръвните плочици наречени тромбоцити съставляват около 46% от кръвта. Другите 56% са заети от кръвната плазма-течната ч

2009-07-26 19:46:09
Еритроцитите са червени кръвни клетки, които имат форма на вдлъбнати дискове. Заедно с белите кръвни клетки наречени левкоцити и с кръвните плочици наречени тромбоцити съставляват около 46% от кръвта. Другите 56% са заети от кръвната плазма-течната част. Червените кръвни клетки възникват в костния мозък. От особено значения са изграждането им е приемането на витамин В12 и храни богати на желязо. При хората и бозайниците еритроцитите не съдържат ядро в цитоплазмата си. Отделени са от околната среда посредством мембрана състояща се от липиди, белтъци и въглехидрати. Основната функция на червените кръчни клетки е да осъществяват ибмяната на газовете. Затова и формата им е специфична, за да имат по- добър контакт с клетката (да я снабдяват с кислород). Еритроцитите са малки кръвни клетки, но с кръвта са много на брой и това осигурява голямата им обща повърхност. Количеството им в кръвта е около 5 милиона, а диаметърът им е около 8 микрометра.

Белтъкът хемоглобин, които съставлява 2/3 от органичното вещество в еритроцитите, осигурява транспорта на кислорода до тъканите и органите, както и транспорта на въглероден диоксид в организма. Изграден е от белтъчна част - глобин и вещество, наречено хем, което съдържа желязо и червен пигмент - порфирин.  Дургите съставки на еритроцитите са минерални соли, глюкоза, белтъци, липиди.  Хемоглобинът образува различни съединения с кислорода, въглеродния диоксид и въглеродния оксид. С кислорода се свързва обратимо и образуват съединение наречено оксихемоглобин. За да се разбере дали една кръв е артериална или венозна, тоест дали е богата на кислород или е бедна на такъв, е необходимо да се погхледне цвета й. Богатата на кислород кръв е светло червена-ярка, докато бедната на кислород е тъмно червена. С въглеродния диоксид хемоглобинът  образува съединение наречено карбаминохемоглобин. То е нетрайно и по-голямата част от СО2 обикновено се пренася в кръвта под формата на соли на въглеродната киселина. С въглеродния оксид хемоглобинът  образува трайното съеднинение наречено карбоксихемоглобин. Това е много опасна за човека особено ако количеството на СО е по-голямо. Може да настъпи смърт.

      Еритроцитите имат кратък жизнен цикъл. Живеят само около 120 дни, но непрекъснато се обновяват в организма. Разрушават се главно в черния дроб. Под действието на различни фактори броят им в кръвта може да се изменя. Такива фактори са: нааляване концентрацията на NaCl, различни отрови-тогава броят им намалява и настъпва хемолиза-разрушават се. Когато организмът усеща кислороден глад еритроцитите в него се увеличават, за да си осигури нужния кислород. Интересен е фактът, че вервените кръвни клетки по време на зародишното развитие се образуват от верчвния костен мозък и черния дроб, докато след разждането те се образуват само от червения костен мозък в гъбестото вещество на плоските и къси кости.

Еритроцити с различни промени и болести: ретикулоцит-незрял еритроцит;

Сфероцитоза- наличие в кръвта на сферични еритроцити; нормоцит- нормален, безядрен еритроцит; полицитемия- увеличение на броя на еритроцити в кръвта; анемия-броят на еритроцитите и концентрацията на хемоглобинът са намалени. Нарушва се преноса на кислорода до тъканите и органите. Организмът чувства умора, раздразнителен е и има бледа кожа. За да се предпази е необходимо да приема подходящи храни, витамини и т.н. Съществуват различни видове анемия, като най- известни са: сърповидноклетъчна анемия, пернициозна анемия (дефицит на витамин B12), желязодефицитна анемия, автоимунна хемолитична анемия, таласемия и др. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия