Опорно-двигателната система се състои от костите, свързванията между тях и  мускулите. Състои се от активна и пасивна част. Акривната част са мускулите, а пасивната са костите и свързванията между тях.

Костите при човека  са 206 на брой. Те  са пасовната част  на опорно-двигателната  система. Изградени  са от костна  тъкан (плътна  и гъбеста), минерални  соли, вода, органични вещества. Общото устройство на костите се сътои от надкостница. Тя ги покрива и осигурява заздравяването им при счупване, тъй като в нея се намират много сръвоносни съдове, които навлизат и в костта. В костите има червен и жълт костен мозък. Червеният костен мозък произвежда червените кръвни клетки (еритроцити), докато жълтият е неактивен. Различни хормони и витамини осигуряват растежа на костите. По време на ембрионалното развитие на човека повечето от костите му се състоят от хрущял или съединителна тъкан, която осигурява промяната на формата на бебето по време на разждането. Костите се делят на: дълги, къси, плоски, както и кости с неправилна форма. Дългите кости са костите на крайниците и имат два края и средна част. Краищата се сътоят от гъбесто костно вещество, докато средната част ( форма на цилиндър) е съставена от плътно вещество. И в двете има костен мозък. Късите кости са тези на ръцете, фръбначния стълб и долната част на крака ( ходилото).  Отвън се намира плътно костно вещество, а отвътре гъбесто, в които има костен мозък. Костите на ребрата, лопатките,черепа и др. са плоски различават се от късите кости по това, че са изградени от пластинки. Някои от тазовите кости и тези на черепа са такива с неправилна форма. Костите се свързват помежду си прекъснато и непрекъснато.  С помощта на влакнеста съединителна тъкан и с хрущялна тъкан костите се свързват непрекъснато. Чрез шевове са свързани неподвижно, чрез стави- подвижно и чрез връзки и мембрани- полуподвижно.

Ставите са начинът костите да се  свързват прекъснато. Изградени са от  ставна капсула,  която образува  ставната кухина  и ставни повърхности  изградени от хрущял. Ставната кухина  е запълнена с  течност, която  предпазва ставата  от нарушаване на стрктурата й.

Черепът се състои  от мозъчен и  лицев дял като мозъчният е по-голям- съотношението е 2:1. Изградени са от кости, които са свързани непрекъснато. Само долната челюст и подезичната кост са изключение.

Мозъчният дял  на черепа се състои от слепоочна и теменна кост, които са чифтните кости. Челната, клиновидната, тилната и част от рещетъчната кости са останали нечифтни кости изграждащи мозъчния дял на черепа. Лицевият дял се състои от 6 двойки кости. Те са: скулова, горночелюстна, небцова, носна и две по-малки. 3 нечифтни кости влизат в лижевия дял и те са: долната челюст, ралника и поезичната кост.
Автор: Албена Иванова