Вазов и любовта на живота му - Евгения Марс

Великият български писател и поет Иван Вазов е имал късмет да обича и да бъде обичан от  интелигентни, образовани и красиви жени. Първата си любов той среща едва 19-годишен, но, когато, все пак ,се решава да се  ожени,  той е 4

2010-11-20 16:24:12
Вазов и любовта на живота му - Евгения Марс
Великият български писател и поет Иван Вазов е имал късмет да обича и да бъде обичан от  интелигентни, образовани и красиви жени.

Първата си любов той среща едва 19-годишен, но, когато, все пак ,се решава да се  ожени,  той е 40-годишен.  Бракът му с Атина Болярска е неуспешен и то по вина на майка му, баба Съба Вазова. Тя не харесва снаха си, отказва да се оттегли от   ръководната си роля в домакинството и се държи като пълновластна господарка в дома.  Свекървата не пести укори, хапливи забележки и критики по адрес на снаха си и непрекъснато се бърка в отношенията между съпрузите.

Атина се опитва да извоюва свое място и да се наложи, но без успех. Не получава подкрепа  и  от съпруга си. Така, на 17 януари 1892 година, Съба нарежда на слугинята да събере багажа на снаха й  в няколко бохчи и ги изхвърля през прозореца.  А Вазов взема страната на майка си. Разводът  на двамата съпрузи се точи 30 години, но те  така и не успяват дд се разведат.

Своята сродна душа, обаче,  Иван Вазов открива в лицето   на Евгения Марс през 1906 година. Той посещава прочутия й литературен салон и се влюбва в домакинята.  По това време той е на 59 години, а тя - на 29. Омъжена е за първия български дипломиран зъболекар  д-р Елмазов  и е майка на двама сина.

Според съвременнците й, Евгения  Марс  е фатална жена, с невероятно магнетично въздействие върху околните. Връзката й с поета е публична тайна, за която всички говорят.  Съпругът на Евгения знае за връзката им, но не предприема нищо.

Евгения Марс е позната  преди всичко като любовницата на Вазов, но всъщност  тя е изключително ерудирана, дейна и амбициозна  жена, страстна любителка на музиката и литературата.  Авторка е на сборници разкази, пиеси и стихове.  Вазов я подкрепя и насърчава и е нейният единствен  редактор.   

Когато  се честват 50 години творчески юбилей  на Вазов, той получава подарък златна лира. Писателят обаче я подарява пред всички на Евгения. По-късно,  много години след  смъртта на Вазов, любимата  му   продава тази лира  на 500 000 лева, за да спаси семейсвтвото си от нищета.     
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия