Кой кой е в семейство Вазови?

Корените на рода Вазови е село Яновени /днешна гръцка Македония/. Вазовци се преселват в Сопот в края на 18-ти век по време на управлението на Али паша.   В семейството на Минчо и  Съба Вазови се раждат седем момчета /Иван, Георги,

2010-10-28 15:24:36
Кой кой е в семейство Вазови?
Корените на рода Вазови е село Яновени /днешна гръцка Македония/. Вазовци се преселват в Сопот в края на 18-ти век по време на управлението на Али паша.  

В семейството на Минчо и  Съба Вазови се раждат седем момчета /Иван, Георги, Кирил, Владимир, Никола, Борис и Михаил/ и две момичета  -  Въла и Ана.

Иван Вазов  е най-големият от братята и доживява до преклонна възраст - 71 години. По време на Руско-турската война Сопот е опожарен, а чорбаджи Минчо е жестоко заклан от турците.  Тогата е убит и един от седемте братя - Михаил Вазов.

Вторият брат - Никола, много добре се оправял със сметките и той поел бащината търговия - купил хотел в столицата, вдигнал и мелница., Никола поел върху себе си изхранването  на многобройната рода, а майка му Съба и сестритаеВъла и Ана живели при него.

Генерал Георги Вазов, петото момче в семейството, се отдава на армията. Той организира проруския преврат през 1886 година. По време на Балканската война командва Източни сектор  при обсадата на Одрин. Бил е и министър на войната

Другият от братята, Кирил, завършва медицинското висше училище в Цариград  и става един от първите дипломирани наши лекари. Взема участие в Сръбско-българската война и развива широка дейност в Българския туристически съюз.

Владимир Вазов също стига до званието генерал-лейтенант и се проявява като пълководец в Балканската и Първата световна война. Бил е и кмет на София от 1926 до 1932 година. Има трима синове.

Най-малкият от братята - Борис - става   политик и общественик. Има големи заслуги за публикуването на много от произведенията на Иван Вазов - той е ‘писарят’ записал по-голямата  част  от романа “Под игото” под диктовката на брат си, който по онова време  имал проблем с очите и не можел да пише.

Борис Вазов бил известен адвокат и журналист. Не бил особено богат, изплащал къщата си до края на живота си, а след голяма любов, негова съпруга става известната портретистка Елисавета Консулова-Вазова.

Двете сестри на народния поет - Ана и Въла имат голям  принос за възстановяване на изгорялата къща на Вазови в Сопот. Въла Вазова-Фетваджиева помага със съвети на арх. Александър Рашенов да построи наново къщата и  да я бособи като музей.

Вътрешната уредба на дома пък е направена от директора на Етнографския мъзей, драматурга Ст.Л. Костов, въз основа на сведения на  братята на Вазов и Въла.

По  негласна уговорка, нито един потомък на прочутото семейство не се казва Иван. Изключение прави само вторият син на генерал Владимир Вазов.

Фамилията е обединена  в свещената традиция да съхрани спомена за своя именит роднина Иван Вазов.    
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия