Кой е Вилхелм Вебер?

Немският физик Вилхелм Вебер, заедно с Карл Фридрих Гаус, са създатели на електромагнитния телеграф. Вилхелм Вебер е роден на 24 октомври 1804 година  във Витенберг, Саксония, в семейството на професор по теология. Вилхелм  получава п

2011-10-24 11:28:56
Кой е Вилхелм Вебер?
Немският физик Вилхелм Вебер, заедно с Карл Фридрих Гаус, са създатели на електромагнитния телеграф.

Вилхелм Вебер е роден на 24 октомври 1804 година  във Витенберг, Саксония, в семейството на професор по теология. Вилхелм  получава първите си уроци от баща си, но после  е  изпратен в Orphan Asylum и Grammar School в Хале. След това  учи  в университет и се посвещава на естествената философия. Той се отличава много в университета  и благодарение на оригиналната си работа, след като получава степен "доктор", става  приват-доцент,  а по-късно и професор по естествена философия.

През 1831 г. , по препоръка на Карл Фридрих Гаус, едва 27-годишен, Вебер е нает от университета в Гьотинген като професор по физика. Неговите лекции били интересни, поучителни и насочващи. Вебер мислел,  че за да се разбира напълно физиката и да се прилага в ежедневния живот, само лекции, макар и илюстрирани чрез експерименти, са били недостатъчни и затова той насърчавал учениците си да експериментират безплатно в лабораторията  на университета.

Още като  студент,   заедно с брат си Ернст  Вебер,  професор по анатомия в Лайпциг, Вилхелм написва книга за вълновата теория и плавност,  която донася на своите автори значителна репутация.

Акустиката  е любимата  наука на Вебер и той публикува множество свои трудове в Poggendorffs Annalen, Schweigger Jahrbücher für Chemie und Physik и в музикалното списание Carcilia.

Единицата за магнитен поток  се нарича вебер /Wb/ и e равна на потока, който при намаляването си до нула в течение на една секунда  създава в обхващащата го намотка електродвижещо напрежение от 1 V(волт). Тя носи името на Вилхелм Вебер.
1 Wb = 1 V.s

Вилхелм Вебер умира на 23 юни 1891 година в Гьотинген, Прусия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия