29 септември - Рожден ден на ЦЕРН

Най-голямата в  света лаборатория по физика на елементарните  частици, Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН,  се намира на границата между Франция и Швейцария,  западно от Женева. Тя е основана на 29 септемвр

2011-09-29 13:52:55
29 септември - Рожден ден на ЦЕРН
Най-голямата в  света лаборатория по физика на елементарните  частици, Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН,  се намира на границата между Франция и Швейцария,  западно от Женева. Тя е основана на 29 септември 1954 година.

Днес организацията се състои от 20 европейски държави-членки  и е работното място на приблизително 2 600 наети на пълен работен ден служители, а също и на 7  931 учени  и инженери, представящи 580 университета и научни организации от 80 националности.

Основната функция на CERN е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура нeобходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

Любопитно е да се знае, че World Wide Web стартира първоначално като проект на CERN наречен  ENQUIRE,  иницииран от Тим Бърсънс-Лий  през 1989 година.

Конвенцията за създадаване на CERN е ратифицирана на 29 септември 1954 година от 12 страни от Западна Европа. Акронимът CERN е запазен от първото наименование, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Европейски съвет за ядрени изследвания), въпреки че името е променено на Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire (Европейска организация за ядрени изследвания).


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия