Луиджи Галвани и галваничния ефект

Италианският лекар и физик, Луиджи Галвани, е роден на 9 септември 1737 година в Болоня. През 1771 година  той открива, че мускулите на умрелите жаби  трепват при съприкосновение с електрическа искра. Галвани е  пионер на модерн

2011-09-09 18:03:25
Луиджи Галвани и галваничния ефект
Италианският лекар и физик, Луиджи Галвани, е роден на 9 септември 1737 година в Болоня.

През 1771 година  той открива, че мускулите на умрелите жаби  трепват при съприкосновение с електрическа искра. Галвани е  пионер на модерното акушерство и открива, че  мускулът и нервните клетки  произвеждат електричество.

Галвани открива галваничния елемент, който е наречен на неговото име.
Галваничният елемент е химичен източник  на електроенергия , в който възниква електродживещо напрежение и протича електрически ток  в резултат на химическия състав.

През 1780 година Луиджи Галвани открва, че когато два различни метала,  например мед и цинк,  бъдат допрени и след това с тях се докоснат едновременно различни участъци от нерва на крака от жаба, той се свива. Галвани нарича ефекта биоелектричество. След това се създава галваничният елемент, който представлява най-общо електрическа верига от два различни метала, чиито противоположни краища са потопени в солен разтвор.

Електрическата батерия, изобретена по-късно от Алесандро Волта  има подобен принцип на действие и представлява поредица от галванични елементи.

Луиджи Галвани умира на 4 декември 1798 година в Болоня. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия