Мелвин Шварц и мюонното неутрино

Американският физик Мелвин Шварц е  носител на Нобелова награда по физика за 1988 година. Шварц е известен  с откриването на мюонното неутрино   - откритие, за което получава и Нобеловата награда, заедно с Джанк Стайнбъргър и Ли

2011-08-28 14:08:05
Мелвин Шварц и мюонното неутрино
Американският физик Мелвин Шварц е  носител на Нобелова награда по физика за 1988 година. Шварц е известен  с откриването на мюонното неутрино   - откритие, за което получава и Нобеловата награда, заедно с Джанк Стайнбъргър и Лион Ледърман.

Мелвин Шварц е роден  на 2 ноември 1932 година е Ню Йорк, където расте по време на Голямата депресия.  Учи в природоматематическата гимназия в Бронкс.

Швард придобива бакалавърска и докторска степен в Колумбийския университет,  където директор на факултета по физика е нобеловия лауреат Изидор Раби.  Назначен е за редовен професор в Колумбийския университет.

Експериментът, за който Шварц и колегите му получават Нобеловата награда е по идея на Цундао Ли, който става лауреат на наградата на 30-годишна възраст, и е осъществен в близката Национална лаборатория Брукхейвън.

През 1966 година Шварц започва работа в Станфорд,  където наскоро е построен нов ускорител на елементарни частици.  Там той изследва нарушенията при запазване на заряда при разпадането на стабилни неутрални каони. Също така, с колегите си, успява да получи в лабораторни условия водородо-подобни релативистични атоми, съставени от  пион и мюон.

Шварц умира на 28 август 2006 година в Туин Фолс, Айдахо, САЩ.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия