Никола Кабибо - директор на Академията на науките на Ватикана

Италианският учен Никола Кабибо е директор на Академията на науките във Ватикана. Той печели международна известност в научните среди благодарение на работата си в областта на физиката на елементарните частици.  Трудовете на учения по изу

2011-08-04 15:44:58
Никола Кабибо - директор на Академията на науките на Ватикана
Италианският учен Никола Кабибо е директор на Академията на науките във Ватикана.

Той печели международна известност в научните среди благодарение на работата си в областта на физиката на елементарните частици.  Трудовете на учения по изучаване на слабото взаимодействие до голяма степен залегнаха в основата на изследванията, които през 2008 г. бяха удостоени с Нобелова награда за физика. Тогава, обаче,  наградата бе дадена на японските учени Макото Кобаяси и Тошихиде Маскава, а не бе поделена с италианеца,  който  прие този факт много тежко.

Името на Кабибо  ще остане в историята на физиката с т. нар. "ъгъл на Кабибо" - изразяващ параметрите на теорията за слабото взаимодействие, с която той се занимава през последните   години от живота си.

Освен с дългогодишните изследвания в областта на физиката, Кабибо се занимава и с въпросите на научната етика, в качеството си на президент на Папската академия на науките (заема тази позиция от 1993 г.  Никола Кабибо полага изключително много усилия и за това Католическата църква да поднесе официално извиненията си на изгорения на клада през 1600 г. учен Джордано Бруно, загинал заради скандалните за времето си възгледи.

Никола Кабибо умира на 17 август 2010 година на 75-годишна възраст. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия