Д-р Мичио Каку - един от създателите на теорията на струнните полета

Американският  физик-теоретик, Мичио Каку, е  един от създателите на теорията на струнните полета, която се явява раздел на теорията на струните.   Каку е роден на 24 януари 1947 година в Сан Хосе, Калифорния.  Получава бак

2011-07-23 14:35:05
Д-р Мичио Каку - един от създателите на теорията на струнните полета
Американският  физик-теоретик, Мичио Каку, е  един от създателите на теорията на струнните полета, която се явява раздел на теорията на струните.  

Каку е роден на 24 януари 1947 година в Сан Хосе, Калифорния.  Получава бакалавърска степен от университета в Харвард през 1968 година и е първенец на курса. Защитава докторска дисертация по физика в Калифорнийския университет в Бъркли  през 1972 г.

От 1973 г.  доктор Каку започва да чете лекции в Университета в Принстън, а понастоящем е преподавател в униврситета в Ню Йорк.

Каку  е голям ентусиаст за популяризиране на науката като водещ на научни радио и телевизионни програми, както и автор на множество книги и популярни лекции.

Според учения струнната теория е съвместима с квантовата механика. Квантовата механика е атомна физика. Според нея, когато умрем, атомите ни се разтварят и съзнанието изчезва. Обаче сред квантовите физици има спор за природата на съзнанието. И Айнщайн е бил в недоумение по този въпрос.

Д-р Каку твърди, че в  квантовата механика нещата не съществуват в определено състояние, докато ги наблюдаваш - не знаеш дали един електрон се върти бързо, или бавно. Но наблюдението е функция на съзнанието. Затова съществува отдавнашен и непримирим спор между физиците дали пък наблюдението (т.е. съзнанието) не е това, което определя съществуването. Айнщайн казва "не". Но нобеловият лауреат Юджийн Вигнер, който помага за създаването на атомната бомба, казва "да". Този спор не само не затихва, но и като че ли се засилва - постоянно се организират конференции на тази тема. Така че въпросът остава открит.

Според д-р Каку, ако се вземе предвид теорията за Големия взрив, която обяснява събитията след него, случили се в последните 13,7 милиарда години, тя се пропуква, що се отнася до самия момент на Големия взрив и не казва какво се е случило преди него. Имаме нужда от теория, която ни връща към Вселената преди Големия взрив. Теорията на Айнщайн казва, че нашата Вселена е нещо като мехур, който се разширява. Ние живеем на повърхността му. Но Айнщайн не ни казва откъде се е взел той. Смятаме, че разширението на този мехур се ускорява, т.е. Вселената се забързва, а не се забавя, както се предполагаше. Последните данни, които ни подават сателитите, показват, че изглежда, Вселената ще се разширява вечно. Предполага се, че мистериозното нещо, наречено тъмна енергия, прави така, че Вселената да се разширява много бързо. Тъмната материя пък е това, което я държи цяла и й пречи да се разпадне. Парадоксалното е, че без официално да сме открили тъмната материя, ние може би знаем за нея, защото тя ни влияе – има маса и гравитация. Но остава невидима за нас. Една от теориите казва, че е така, защото не взаимодейства със светлината и електромагнитните сили, понеже съществува в паралелна на нашата Вселена.Т.е. тя е обикновена материя, но е в друго измерение.

Според струнната теория пък тя е вибрация на струните, но в по-висока октава. Струнната теория обосновава и обяснява теоретично съществуването на тъмна материя. Надяваме се експериментите в колайдера да ни помогнат да проверим валидността на струнната теория.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия