Хендрик Лоренц с Нобелова награда за физика през 1902 година

Холандският физик Хендрик Лоренц е  изследвал  електромагнитното излъчване и е работил върху математическото му описание. През 1902 година той получава Нобелова награда за физика заедно с Петер Зееман. Лоренц е роден в Арнем, Холанди

2011-07-19 10:13:50
Хендрик Лоренц  с Нобелова награда за физика през 1902 година
Холандският физик Хендрик Лоренц е  изследвал  електромагнитното излъчване и е работил върху математическото му описание. През 1902 година той получава Нобелова награда за физика заедно с Петер Зееман.

Лоренц е роден в Арнем, Холандия на 18 юли 1853 година. От 1866 до 1869 година  Хендрик посещава гимназия в Арнем. През 1870 г. държи изпити по класически езици (необходими за кандидатстване в университет) и  се записва да учи физика и математика в университета в Лайден  при професора по астрономия Фредерик Кайзер,  който оказва решаващо влияние за професионалната му ориентация.

След получаване на бакалавърска степен, Лоренц  се завръща в родния си град, където започва да преподава математика в местната гимназия, продължавайки, успоредно с преподаването, следването си в Лайден.  През 1875 г. той  защитава  докторска  дисертация при Питер Райке на тема "Относно теорията на отражение и пречупване на светлината", където доразработва електромагнитната теория на Джеймс Клерк Максуел.

Продължавайки да участва в изследване на оптични явления през 1878 г. , Лоренц публикува статия, в която теоретично показва  връзката между плътността на тялото и показателя на пречупване (отношението на скоростта на светлината във вакуум към скоростта на светлината в тялото - на стойност, която характеризира силното отклонение  от първоначалната посока на лъча светлина по време на прехода от вакуум до тялото).

Случва се така, че малко по-рано същата формула публикува датският физик Лудвиг Лоренц, затова се нарича формула на Лоренц - Лоренц. Въпреки това, работата на Хендрик Лоренц е от особен важност, защото се основава на предположението, че материалът съдържа вибриращи електрически заредени частици, които взаимодействат със светлинните вълни.

През 1880 г. научните интереси на Лоренц са свързани основно с кинетичната теория на газовете, като той описва движението на молекулите и установява връзката между тяхната температура и средната кинетична енергия. През 1892 г.  той формулира теорията за електроните.  Установява, че  движението на тези малки заредени частици генерира електромагнитни вълни, включително светлина и радиовълни, както е предвидено от Максуел и Хайнрих Херц . Лоренц продължава да изучава  теорията за електроните. Той я използва за унифициране и опростяване на електромагнитната теория на Максуел, включително разделянето на спектралните линии в магнитно поле. Лоренц изказва  хипотезата, че магнитното поле влияе на движението на електроните,  леко променя честотата на трептенията и  разделя  спектъра в няколко реда.

Лоренц умира на 4 февруари 1928 година в Хаарлем, Холандия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия