Джон Стрът и разсейването на светлината

Английският физик,  Джон Стрът /лорд Рейли/,  е носител на Нобелова награда за физика за 1904 година за  работата  си  върху плътността на най-разпространените газове  и откриването нa аргона в процеса на тази работа.

2011-06-30 16:56:44
Джон Стрът  и разсейването на светлината
Английският физик,  Джон Стрът /лорд Рейли/,  е носител на Нобелова награда за физика за 1904 година за  работата  си  върху плътността на най-разпространените газове  и откриването нa аргона в процеса на тази работа.

Стрът е роден на  12 ноември 1842 година в Лангфорд Гроув, Англия. Още от ранно детство лорд Рейли боледува често, има крехко здраве и в по-късна възраст страда от ревматизъм. Завършва университета в Кеймбридж.

Освен с откритването  на аргона, лорд Рейли е известен и с откриване на разсейване на светлината без промяна на дължината на вълната,  което носи неговото име.

Джон Стрът, лорд Рейли, умира на 30 юни 1919 година в Търлинг Плейс, Англия.   

Аргононът /Ar/ e химичен елемент от период 3, химична група 8А. Има пореден номер Z=18 и  атомно тегло  39,948. Прилага се за електрическите лампи, електролуминесцентни и газонапълнени лампи, за инертна система в металургията, електрониката.  Съдържанието на аргон в атмосферата е 1%, което го прави най-често срещания благороден газ на Земята..

Аргонът има почти същата разтворимост във вода, както и кислорода и е около 2,5 пъти по- разтворим от азота. Този изключително стабилен елемент е без цвят, миризма, вкус и не е отровен,  както във водния си разтвор, така и в газообразен вид. Аргонът е инертен при почти всяка температура и не образува точно определени стабилни съединения при стайна температура.

Аргонът се използва като  атмосфера в плазмените кълба,  в криохирургията за унищожаване на ракови клетки,  на направата на лазери,  поради инертните си свойства се използва в музеите за запазване на важни документи и предмети от стареене, използва се в производството на вино за третиране на съдовете, в които то се съхранява. Аргонът отнема кислорода от тях и по този начин предотвратява превръщането на виното в оцет, използва се и като защитна среда при MIG и WIG заваряване

За първи път Хенри Кавендиш  предполага за съществуването му във въздуха през 1785 г., но е открит едва през 1894 от Лорд Рейли и сър Уилиям Рамзи. Той е пърият открит благороден газ.

Разсейването на светлината е  разсейване на електромагнитните вълни от видимия диапазон, при което лъчите на отразената светлина се отклоняват в различни, случайни посоки при взаимодействието си с веществото. Причината за това повечето предмети да са видими за човешкото око е именно разсейването на светлината от тяхната повърхност. Когато честотата на падащата и разсеяна светлина е една и съща, се наблюдава еластично разсейване, а когато честотата на падащата се различава от тази на разсеяната, разсейването се нарича нееластично. Разсейването на Релей /Рейли/  е  еластично разсейване на светлината от много малки частици, съизмерими с дължината на вълната.

Разсейването, което открива лорд Рейли през 1871 година  е разсейване на светлината без изменяне на дължината на вълната  й  от частици, които имат по-малък диаметър от дължината на вълната. С това се обяснява и синия цвят на небето и водата. Синята светлина има много по-малка дължина от червената светлина и се разсейва 15-16 пъти по-силно от червената.

Разсеяната вълна е линейно поляризирана по направлението си, перпендикулярна на плоскостта, проходяща по направление на разпространението на падащите и разсеяните вълни. При приблизителна честота на падащата светлина към собствената честота на разсейващите частици,  релейското разсейване преминава в разсейване на Томсън. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия