Андерс Ангстрьом - един от основателите на спектралния анализ

Шведският  физик, Андерс Ангстрьом,  е  един от основателите на спектралния анализ. Ангстрьом е роден на 18 август 1814 година  в Медепиад, Швеция.  След като завършва университета в Упсала,  той отива в Стокхолмск

2011-06-21 15:05:07
Андерс Ангстрьом - един от основателите на спектралния анализ
Шведският  физик, Андерс Ангстрьом,  е  един от основателите на спектралния анализ.

Ангстрьом е роден на 18 август 1814 година  в Медепиад, Швеция.  След като завършва университета в Упсала,  той отива в Стокхолмската обсерватория, за да получи практически опит по астрономия. На следващата година е назначен за директор на обсерваторията.

През 1858 година  Ангстрьом става професор, завеждащ катедра физика, а от 1870—1871 година и ректор на Упсалския университет. В неговата изследователска дейност влизат топлопроводимост, магнетизъм, но най-значимият му труд е изследването на слънчевия спектър и северното сияние.

Ангстрьом  е член на Лондонското кралско общество и член-кореспондент на Парижката академия на науките. На негово име има кръстен кратер на Луната. Единицата ангстрьом носи неговото име и е  използвана в кристалографията и спктроскопията.

Антгстрьом  умира на 21 юни 1874 година в Упсала, Швеция.

Единицата ангстрьом е извънсистемна единица за дължина,  която често се използва при определяне на разстоянията в атомите и молекулите. Един ангстрьом е равен на 10-10 m или 0,1 nm (нанометър) или 100 pm (пикометър). Използва се в оптиката, атомната физика и астрономията.  Андерс Ангстрьом въвежда тази единица през 1868 година. Отбелязва се с  Å. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия