Шарл дьо Кулон и неговият закон

Френският физик Шарл дьо Кулон, е офицер и военен инженер и  един от създателите на електростатиката.  Той за първи път описва математически закона за взаимодействието между електрически заряди. Кулон е роден на 14 юни 1736 година в

2011-06-14 10:48:06
Шарл дьо Кулон и неговият закон
Френският физик Шарл дьо Кулон, е офицер и военен инженер и  един от създателите на електростатиката.  Той за първи път описва математически закона за взаимодействието между електрически заряди.

Кулон е роден на 14 юни 1736 година в Ангулем, Франция, в заможно семейство.  Той  започва да следва медицина в Колежа на четирите нации в Париж, но много скоро започва да се увлича по математиката. Завършва през 1761 година и през следващите 20 години военният му дълг го запраща на различни места по света.

Кулон прави интересни и важни изследвания в областта на триенето и през 1779 година  ги публикува в ‘Theorie des machines simples’ с анализ на триенето при машините.
Между 1781 и 1806 година Кулон  написва 25 в областта на електричестово, магнетизма, триенетo и усукванията.

Единицата за електрически заряд носи неговото име. Той доказва, че взаимодействието е правопропорционално на големината на електрическите заряди и обратно пропорционално на разстоянието между тях.


Кулон умира на 23 август 1806 година в Париж.

Единицата за електрически заряд ‘кулон’ е производна единица от Международната система  единици за измерване. Когато електрически ток със сила един ампер  тече в продължение на една секунда,   той пренася електрически заряд един кулон, т. е. , 1C=1A.s

При  акумулаторните батерии се използва единицата амперчас, която е производна на кулон (1 Ah = 3,6 kC). Заряд от един кулон също е приблизително равен на заряда на 6,24 x 1018 електрона.

Законът на Кулон  определя силата на взаимодействие между два точкови заряда. Експериментално, той е бил доказан за първи път през 1773 г. от Хенри Кавендиш , който обаче не публикувал резултата си. През 1785 г. законът е установен повторно от Шарл дьо Кулон. Според  Закона на Кулон силата  на взаимодействие между два точкови заряда е обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях и правопропорционална на произведението от големината на техните заряди.

Законът на Кулон е първият открит закон за електромагнитните явления, формулиран количествено на математически език. С неговото откриване започва развитието на съвременната наука за електромагнетизма.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия