Чарлз Баркла с Нобелова награда по физика за 1917 година

Британският физик Чарлз Баркла е  носител на Нобелова награда за физика  през 1917 година. Той е член на Лондонското кралско дружество и притежава почетна научна степен на Ливърпулския университет. Баркла е роден на  7 юни 1877 г

2011-06-07 14:46:29
Чарлз Баркла с Нобелова награда по физика за 1917 година
Британският физик Чарлз Баркла е  носител на Нобелова награда за физика  през 1917 година. Той е член на Лондонското кралско дружество и притежава почетна научна степен на Ливърпулския университет.

Баркла е роден на  7 юни 1877 година в в Уайдънс, Англия. Завършва средното си образование към Ливърпулския институт. След това постъпва в Ливърпулския университет, където учи физика и математика.  През 1898 година  става бакалавър, а през следващата година и магистър  по физика.

Баркла получава изследователска стипендия през 1899 г. и започва работа в лабораторията Кавендиш, в Кеймбриджпод ръководството на Дж.Дж. Томсън. По-късно получава докторска степен по физика. .

Рьонтген открива рентгеновите лъчи през 1895 година. Експериментът, който Баркла провежда пре 1904 година потвърждава, че рентгеновите лъчи са частично поляризирани колебания на електромагнитни вълни.

От 1913 година  Баркла  е професор по философия в Единбургския университет в Шотландия,  където остава до смъртта си. През 1916 година той  не признава и отхвърля квантовата теория с твърдото убеждение, че енергията не може да  съществува на кванти.

Най-малкият син на Баркла  загива по време на Втората световна война, след което  здравето  му   се влошава значително и скоро след това, на 23 октомври 1944 година той умира е Единбург.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия