Ефектът на Комптън и неговият откривател - Артър Комптън

Aмериканският  физик Артър Комптън е  носител на Нобелова награда за физика за 1927 година. Комптън е роден на 10 септември 1892 година в Устър.  През 1922 година той  наблюдава следния ефект: дължината на вълната на рентген

2011-06-03 15:20:20
Ефектът на Комптън и неговият откривател - Артър Комптън
Aмериканският  физик Артър Комптън е  носител на Нобелова награда за физика за 1927 година.

Комптън е роден на 10 септември 1892 година в Устър.  През 1922 година той  наблюдава следния ефект: дължината на вълната на рентгеновите лъчи се променя вследствие разсейване от свободни електрони. Този ефект носи името Ефект на Комптън  и доказва съществуването на фотона.  

Комптън участва  в проекта Манхатън за създаването на атомната бомба в периодa 1941-42 година.

Умира на 14 март 1962 година е Бъркли.

Ефектът на Комптън е вид нееластично разсейване на високоенергетични фотони /рентгенови лъчи или гама-лъчи/ от свободни или слабосвързани електрони,  при което се променя дължината на вълната на фотоните.

Ефектът е открит през 1923 година  от Артър Комптън, който получава Нобелова награда  за физика през 1927 година за това  откритие.

Намаляването на енергията на фотона след комптъновото разсейване се нарича Комптъново  отместване. В класическата електродинамика разсейването на електромагнитните вълни от електрически заряд (Томсъново разсейване, по името на Джоузеф Джон Томсъна) не е съпроводено с намаляване на честотата им.

Обяснението на ефекта на Комптън не е възможно в рамките на класическата електродинамика. Според класическата физика електромагнитната вълна е непрекъсната и не би трябвало да променя дължината си при разсейване от свободни електрони. Ефектът на Комптън е директно доказателство за квантуване на електромагнитната вълна и потвърждава съществуването на фотона.  Ефектът на Комптън е още едно доказателство за корпускулярно-вълновия дуализъм на микрочастиците.    Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия