Уилард Бойл - един от бащите на CCD

Канадският физик Уилард Бойл е  един от изобретателите на CCD-устройството.За работата си върху него той  получава 1/4 от Нобеловата награда за физика през 2009 година. Бойл е роден  на 19 август 1924 година в Армхърст, Нова Скоти

2011-05-10 14:43:03
Уилард Бойл - един от бащите на CCD
Канадският физик Уилард Бойл е  един от изобретателите на CCD-устройството.За работата си върху него той  получава 1/4 от Нобеловата награда за физика през 2009 година.

Бойл е роден  на 19 август 1924 година в Армхърст, Нова Скотия,  Канада.  Защитава бакалавърска,   магистърска  и докторска  степени в Университета МакГил.

След като защитава докторантурата си, започва работа в канадската Лаборатория за изследване на лъченията, където прекарва една година. Следващите две години преподава в Канадския кралския военен колеж. През 1953  година Бойл започва работа в Bell Labs,  където, в сътрудничество  Дон Нелсън,   изобретява първия рубинов лазер с непрекъснато действие. Назначен е за директор на Отдела по космическа наука и откривателски изследвания на поделението Bellcomm на Bell Labs през 1962, където работи за програмата Аполо. Връща се на работа в Bell Labs през 1964, където работи над развитието на интегралните схеми.

През 1969, Бойл  и Джордж Смит изобретяват CCD- устройството, за което съвместно са удостоени с Медала Стюарт Балантин на Института Франклин през 1973, наградата Н. Либман на Института на инженерите електроници и електротехници за 1974, Наградата Чарлз Старк за 2006 и Нобелова награда за физика за 2009 година.

Бойл е изпълнителен директор по научноизследователската дейност на Bell Labs от 1975 до пенсионирането си през 1979. След 1979 се връща в Нова Скотия, където участва в Научния съвет на Канадския институт за авангардни изследвания и Научния съвет на провинция Нова Скотия.

CCD или Change-Coupled Dvice е  елемент със зарядна връзка или зарядо-свързани прибори. Това   е чувствителен сензор,  специализирана аналогова интегрална схема, състояща се от светочувствителни фотодиоди,  изработени от силиций.  В частност, тя се използва като светочувствителна матрица на цифров фото/видео апарат.
.
CCD е разработен е първоначално през 1969 от Смит и Бойл за съхранение на данни, а  през 1970 година е   усъвършенстван, като е използвана пропорционалността на произвеждания сигнал на количеството светлина върху чипа. От 1983 г. се използва в астрономията.

След осветяването зарядите  се преместват свързано,   електрод по електрод, докато не достигнат до изчитащия усилвател. Стойностите на зарядите на отделните точки (пиксели),  се записват последователно, въпреки че са възникнали едновременно.

Стойността на всяка точка (пиксел) означава заряда пропорционален на интензитета на светлината. Повечето чипове за видео камери записват само с половин картина, т.е. първо нечетните редове на картината, след това четните и т.н. За снимачните камери се използва така наречения последователен преход, при който редовете на картината се записват в естествената им последователност.
За предотвратяване на допълните заряди от осветяване има четири метода, които се опитват да решат тази задача: Пълен кадър /FF/ , предаване на кадъра  /FT/, междуредово предаване /IT/   и кадрово-междуредово предаване /FIT/.

Уилард Бойл умира на 7 май 2011 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия