Един от създателите на CCD - Джордж Смит

Американският учен  Джордж Смит е един от бащите на CCD-устройствата.  За този  свой принос, Смит получава 1/4 от Нобеловата награда за физика за 2009 година. Смит е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк.  Завършва Пенсилванския ун

2011-05-10 14:28:43
Един от създателите на CCD - Джордж Смит
Американският учен  Джордж Смит е един от бащите на CCD-устройствата.  За този  свой принос, Смит получава 1/4 от Нобеловата награда за физика за 2009 година.

Смит е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк.  Завършва Пенсилванския университт през 1955, а през 1959 защитава докторска дисертация в Чикагския университет.  Работи в лабораториите  Bell  в Ню Джърси  от 1959 до 1986 ,  където се отдава на научноизследователска дейност в областта на лазерната оптика и полупроводниците

През 1969, Смит и Уилард Бойл  изобретяват CCD- устройството, за което съвместно са удостоени с Медала Стюарт Балантин на Института Франклин през 1973, наградата Н. Либман на Института на инженерите електроници и електротехници за 1974, Наградата Чарлз Старк за 2006 и Нобелова награда по физика за 2009 година.

CCD или Change-Coupled Dvice е  елемент със зарядна връзка или зарядо-свързани прибори. Това   е чувствителен сензор,  специализирана аналогова интегрална схема, състояща се от светочувствителни фотодиоди, изработени от силиций.  В частност, тя се използва като светочувствителна матрица на цифров фото/видео апарат.
.
CCD е разработен е първоначално през 1969 от Смит и Бойл за съхранние на данни, а  през 1970 година е   усъвършенстван, като е използвана пропорционалността на произвеждания сигнал на количеството светлина върху чипа. От 1983 г. се използва в астрономията.

След осветяването зарядите  се преместват свързано,   електрод по електрод, докато не достигнат до изчитащия усилвател. Стойностите на зарядите на отделните точки (пиксели),  се записват последователно, въпреки че са възникнали едновременно.

Стойността на всяка точка (пиксел) означава заряда пропорционален на интензитета на светлината. Повечето чипове за видео камери записват само с половин картина, т.е. първо нечетните редове на картината, след това четните и т.н. За снимачните камери се използва така наречения последователен преход, при който редовете на картината се записват в естествената им последователност.
За предотвратяване на допълните заряди от осветяване има четири метода, които се опитват да решат тази задача: Пълен кадър /FF/ , предаване на кадъра  /FT/, междуредово предаване /IT/   и кадрово-междуредово предаване /FIT/. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия