Жорес Алфьоров създава полупроводникови структури за свръхбързи компютри

Руският физик Жорес Алфьоров  работи в областта на полупроводниците.  През 2000 годинат той получава Нобелова награда за физика, заедно в Джак Килби  и Херберт Крьомер. Жорес Алфьоров е роден на 15 март 1930 година в град Вите

2011-04-25 15:31:07
Жорес Алфьоров създава полупроводникови структури за свръхбързи компютри

Руският физик Жорес Алфьоров  работи в областта на полупроводниците.  През 2000 годинат той получава Нобелова награда за физика, заедно в Джак Килби  и Херберт Крьомер.

Жорес Алфьоров е роден на 15 март 1930 година в град Витебск, сега Беларус. След завършване със златен медал на училище в Минск, Алфьоров продължава  следването си  в електротехническия институт в Ленинград (сега Санкт-Петербург).

В историята на нова Русия,  Жорес Алфьоров е първият Нобелов лауреат в областта на науката. Жорес Алфьоров получи наградата си през 2000 година за „получаване на полупроводникови структури, които могат да бъдат използвани за свръхбързи компютри”.

Във всички мобилни телефони има така наречените „гетероструктурни полупроводници”, създадени от руския физик. А без „лазера на Алфьоров” щяха да са невъзможни плейърите за компакт-дискове и дисководите на съвременните компютри. Неговите изобретения, близо 50,  и многобройните му открития се използват във фаровете на колите, в светофарите, в декодерите на стоковите етикети, в друга електронна техника.

Част от парите си от Нобеловата награда Алфьоров дава за развитие на научно-образователния център в Санкт-Петербург, където създава "школа за талантливи младежи”.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия