Алберт Фер открива гигантското магнитосъпротивление

Френският физик Албер Фер е  известен с откриването на гигантското магнитосъпротивление. Откритието е направено от Фер и от Петер Грюнберг, независимо един от друг, за което двамата получават  Нобелова награда за физика за 2007 година.

2011-04-13 16:06:06
Алберт Фер открива гигантското магнитосъпротивление
Френският физик Албер Фер е  известен с откриването на гигантското магнитосъпротивление.
Откритието е направено от Фер и от Петер Грюнберг, независимо един от друг, за което двамата получават  Нобелова награда за физика за 2007 година.

Албер Фер е роден в Каркасон на 7 март 1938 година. Завършва Екол нормал в Париж  през 1962 година и защитава докторска дисертация през 1970, в  Университета Париж-Юг.  Работил е няколко години в Университета ‘Жозеф Фурие’ в Гренобъл, след което започва работа в Университета Париж-Юг.

През 1988 година Фер  открива гигантското магнитосъпротивление, няколко години след откриването на тунелното магнитосъпротивление от Мишел Жюлиер. Гигантското магнитосъпротивление е открито няколко месеца по-късно, независимо от Фер,  и  от Петер Грюнберг.  Тези открития позволяват развитието на нов дял от физиката -  спинтрониката: използването на спиновете на електроните  за съхраняване и извличане на информация. Откритието на Фер и Грюнберг позволява значително да се намалят размерите на твърдите дискове.

Фер е член на Френската академия на науките, носител е на Златен медал на CNRS (най-високото френско отличие), на Japan Prize и и на наградата Волф.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия