Мартин Райл и неговите радиоинтерферометрични изследвания

Британският физик и астроном Мартин Райл е  носител на Нобелова награда по физика за 1974 година за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база. Райл е роден  на  27 септ

2011-04-07 16:08:43
Мартин Райл и неговите радиоинтерферометрични изследвания
Британският физик и астроном Мартин Райл е  носител на Нобелова награда по физика за 1974 година за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база.

Райл е роден  на  27 септември 1918 година в Брайтън, Англия.

През 1946, заедно с Вонберг  прави първата публикация на радиоинтерферометрични изследвания, въпреки че се смята, че Джоузеф Поузи  прави първите радиоинтер- ферометрични наблюдения преди тях, в същата година.

Райл наблюдава най-далечните  галактики познати по онова време. Той е и първият професор по радиоастрономия в  Кеймбриджкия университет.

По време на Втората световна война той  работи за Телекомуникационното научноизследователско отделение, където разработва радарно оборудване. След войната Райл получава  стипендия в Кавендишката лаборатория. Ръководи Кеймбриджката група по радиоастрономия, която съставя няколко каталога на радиоизточниците, включително Третия Кеймбриджки каталог на радиоизточниците, помогнал за откриването на първия квазар.

За приносите си в областта на радиоасатрономията,  Мартин Райл споделя с  Антъни Хюиш Нобеловата награда по физика през 1974, първата Нобелова награда  дадена за астрономически изследвания.

Мартин Райл умира на 14 октомври 1918 година в Кеймбридж. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия