Антъни Хюиш - Нобелов лауреат за физика за 1974 година

Британският астроном Антъни Хюиш  е носител на Нобелова награда за  физика за 1974 година  за  неговите приноси в радиоастрономията, включително ролята му за откриването на пулсарите. Хюиш  е роден на 11 май 1924 година

2011-04-06 22:52:38
Антъни Хюиш - Нобелов лауреат за  физика за 1974 година
Британският астроном Антъни Хюиш  е носител на Нобелова награда за  физика за 1974 година  за  неговите приноси в радиоастрономията, включително ролята му за откриването на пулсарите.

Хюиш  е роден на 11 май 1924 година в Корнуол, Великиобритания. Започва да учи в Кеймбридж,  а  по време на Втората световна война  отбива военната си служба,  където работи с Мартин Райл,  с когото по-късно споделя Нобеловата награда.

През 1946, се завръща в Кеймбридж, където завършва образованието си. През 1951 година Хюиш защитава докторантура, след което  започва работа в астрофизическата лаборатория Кавендиш, където  работи върху обяснението на трепкането на радиоизточниците (подобно на бързото трепкане на звездите, наблюдавани с невъоръжено  око, дължащо се на атмосферната турбуленция, но в случая, то се дължи на междупланетната среда, понеже атмосферата на практика не влияе на радиовълните).

Хюиш предлага построяването на Interplanetary Scintillation Array, набор от радиотелескопи, в Мълардската радиоастрономическа обсерватория, с цел обстойно изследване на трепкането на радиоизточниците, дължащо се на междузвездната среда. При тези изследвания, една от неговите студентки,  Джослин Бел , забелязва бързи периодични колебания на интензитета на един от източниците. По-късно е обявено откриването на първия пулсар.

В статията, обявяваща откритието, първото посочено име е на Антъни Хюиш, а второто  на  Джослин Бел. Даването на Нобеловата награда само на Райл и Хюиш, без да се включва Джослин Бел, е критикувано от научната общност, най-вече от  Фред Хойл.

От  1968 година Хюиш е член на Британското кралскко общество. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия