Винченцо Вивиани, сътрудник на Галилео Галилей

Италианският математик, физик и астроном, Винченцо Вивиани е ученик на Еванджелиста Торичели и сътрудник на Галилео Галилей. Вивиани е роден във Флоренция на 5 април 1622 година. Първоначално учи в йезуитско училище училище, подпомогнат от Ферд

2011-04-05 14:56:38
Винченцо Вивиани, сътрудник на Галилео Галилей
Италианският математик, физик и астроном, Винченцо Вивиани е ученик на Еванджелиста Торичели и сътрудник на Галилео Галилей.

Вивиани е роден във Флоренция на 5 април 1622 година. Първоначално учи в йезуитско училище училище, подпомогнат от Фердинандо II, велик херцог на Тоскана. По-късно учи физика и геометрия при Торичели. През 1639 година Вивиани става помощник на Галилей, с когото остава до смъртта му през 1642 година.  През 1655-56 година той редактира първото издание на събраните произведения на Галилей.

След смъртта на Торичели през 1647 година  Вивиани е назначен на неговото място в Accademia dell" Arte del Disegno във Флоренция. В същото време той заема различни служби и при великия херцог Фердинандо.

През 1660 година и  Джовани Борели  провеждат експеримент за определяне на скоростта на звука Измервайки разликата между виждането на проблясването и чуването на звука при изстрел с оръдие на разстояние, те изчисляват стойността от 350 м/с, значително по-точна от предишното измерване на Пиер  Гасенди  от 478  м/с (приетата днес стойност е 331,29 м/с при температура 0°C). През следващите години Вивиани прави и някои експерименти с махалa.

Репутацията на Винченцо Вивиани нараства и през 1666 година той получава предложения за постъпване на служба от френския крал Луи XIV и полския крал Ян II Кажимеж. Фердинандо II обаче му предлага поста придворен математик и той остава във Флоренция.

Винченцо Вивиани умира през 1703 година. В завещанието си той оставя известна сума за построяването на надгробен паметник на Галилео Галилей. През 30-те години на 18 век Църквата най-накрая разрешава да бъде построен такъв паметник и самият Вивиани е погребан там, заедно с Галилей.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия