Сюзън Джослин Бел открива първия пулсар

Английската физичка Сюзън Джослин Бел   е  Дама-Командор на Ордена на Британската империя,  член на Кралското научно дружество  и Кралското астрономическо дружество Тя  е родена на 15 юли  1943 година в Белфаст,

2011-04-01 10:44:08
Сюзън Джослин Бел  открива първия пулсар

Английската физичка Сюзън Джослин Бел   е  Дама-Командор на Ордена на Британската империя,  член на Кралското научно дружество  и Кралското астрономическо дружество Тя  е родена на 15 юли  1943 година в Белфаст, Ирландия.


Джослин Бел работи в областта на астрофизиката  и по време на работата си като докторант в Кеймбридж открива първия пулсар.  Ръководител на докторантурата й  е Антъни Хюиш, който впоследствие получава, заедно с Мартин Райл,  Нобелова награда за физика през 1974 година  за откривателство в същата област. Бел обаче не е призната от Нобеловия комитет като част от колектива на физиците откриватели, което предизвиква известни спорове от етичен характер.


В момента  Джосли Бел  е президент на британския Институт по физика.


От 2003 е член на Британското кралско дружество, професор  по физика в Свободния университет и  третата жена - професор по физика в Обединеното кралство.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия