Антъни Легет и физиката на свръхфлуидите

Британско-американският физик сър Антъни Легет  е роден на 26 март 1938 година. Той е  професор в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и носител на Нобелова награда за физика за 2003 година. Легет получава наградата за пионерските

2011-03-26 15:47:26
Антъни Легет и физиката на свръхфлуидите
Британско-американският физик сър Антъни Легет  е роден на 26 март 1938 година. Той е  професор в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и носител на Нобелова награда за физика за 2003 година.

Легет получава наградата за пионерските си разработки в областта на физиката на свръхфлуидите , в частност на течния  хелий  при ниски температури. Има големи заслуги в областта на квантовата физика на макроскопични неконсервативни системи, както и известни теории за експериментална проверка на основите на квантовата механика.

В броя на Интернешънъл Хералд Трибюн от 29 декември 2005 година , Легет  участва в дебат с Норман Рамзи   относно опитите за промяна на квантовата механика. Легет подкрепя такова начинание, Рамзи се противопоставя. Теоретичната основа на дебата е проблемът  на измерването, поставящ под съмнение пълнотата на физичното описание на света чрез квантовата механика.

През 2007 година  Легет приема професорско място в Института за квантова информатика на Университета във Ватерло.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия