Луи дьо Бройл и теорията на светлината

Френският физик Луи дьо Бройл  е носител на Нобелова награда за физика за 1929 година и  пожизнен секретар на Френската академия на науките. Луи дьо Бройл  е роден на 15 август 1892 година в Диеп. Той има голям принос в теорията на

2011-03-19 15:06:56
Луи дьо Бройл и теорията на светлината
Френският физик Луи дьо Бройл  е носител на Нобелова награда за физика за 1929 година и  пожизнен секретар на Френската академия на науките.
Луи дьо Бройл  е роден на 15 август 1892 година в Диеп. Той има голям принос в теорията на светлината:  според него светлината е вид лъчиста  енергия с електромагнитен характер. Всеки светлинен източник изпуска отделни малки порции /кванти/ светлинна енергия, съставени от частици,  наречени фотони. Те се движат в пространството  със скоростта на светлината, придружени от електромагнитна вълна с определена дължина.

Дьо Бройл взима участие в Първата световна война.  След нея се отдава напълно на изучаване на физиката и по-специално на електроните, атомите и рентгеновите лъчи.   Изучавайки същността на светлината, той потвърждава двойствената  й  природа (частица-вълна) и днес вълните, свързани с материалните частици,  носят неговото име.

През 1933 година дьо Бройл  е избран за член на Френската академия на науките, а през 1942 година  за неин постоянен секретар.

Умира на 94-годишна възраст на 19 март 1987 година.  Никога не се е женил.

Луи дьо Бройл има връзка с България. Българският физик Асен Дацев,  като френски стипендиант на специализация в Париж, работи под ръководството на Луи дьо Бройл и става доктор в Сорбоната. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия