Кой е Арно Пензиас?

Американският физик Арно Пензиас е носител на Нобелова награда за физика  през 1978 година.   Роден е на 26 април 1933 година в Мюнхен.  Той е на шест години, когато семейството му се преселва в Ню Йорк , бягайки от режима в нацистк

2011-02-23 15:47:56
Кой е Арно Пензиас?
Американският физик Арно Пензиас е носител на Нобелова награда за физика  през 1978 година.  

Роден е на 26 април 1933 година в Мюнхен.  Той е на шест години, когато семейството му се преселва в Ню Йорк , бягайки от режима в нацистка Германия.

Арно получава магистърска сттепен през 1958 година , а  докторска и през 1962-ра в  Колумбийския  университет , след което започва работа в лабораториите Бел в Холмдел, Ню Джърси, където работи, с Робърт Уилсън,  по създаването на изключително чувствителен радиотелескоп, за нуждите на астрономията.

През 1964 година при тестове на инструмента, засичат необясним шум, идващ от всички посоки на небето. След като отхвърлят началната хипотеза за интерференция  със земни уреди, те публикуват своето откритие и през 1978 получават за това Нобелова награда.
Засеченото от тях лъчение, което е изотропно, е всъщност реликтово излъчване, теоретично предсказано от теорията на Големия взрив.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия