Франк Уилчек и приноса му в квантовата хромодинамика

Американският физик Франк Уилчек е носител на Нобелова награда по физика за 2004 година.  Наградата му е присъдена за „откриването на асимптотичната свобода в теорията за силното ядрено взаимодействие“, която той открива с другит

2011-02-21 15:16:18
Франк Уилчек  и приноса му в квантовата хромодинамика
Американският физик Франк Уилчек е носител на Нобелова награда по физика за 2004 година.  Наградата му е присъдена за „откриването на асимптотичната свобода в теорията за силното ядрено взаимодействие“, която той открива с другите двама нобелови лауреати за 2004 - Дейвид Полицер и Дейвид Грос.

Уилчек получава бакалавърска степен от Чикагския университет  през 1970 година ,  магистърска от Принстън през 1972,  а през 1974 година защитава докторска дисертация в Принстън, където работи с Дейвид Грос.

Понастоящем е професор в Масачузетския технолоиагически институт.

Нобеловата награда получава за откриването на асимптотичната свобода на кварките , която се състои в това, че силата на силното ядрено взаимодействие се увеличава с увеличаване на разстоянието. Когато група кварки са много близо един до друг, те се държат почти като свободни частици. Теорията е необходима за развитието на квантовата хромодинамика.

Отделно от Уилчек и Грос, явлението е открито и от Дейвид Полицер, независимо от двамата.

Освен по теорията на елементарните частици,  Уилчек работи  и по  теорията на кондензираната материя и астрофизиката.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия