Хю Полицер и свободните кварки

Американският физик Хю Полицер е  лауреат на Нобелова награда  по физика за 2004 година.  Наградата му е присъдена за „откриването на асимптотичната свобода в теорията за силното ядрено взаимодействие“, която той откри

2011-02-20 23:33:22
Хю Полицер и свободните кварки
Американският физик Хю Полицер е  лауреат на Нобелова награда  по физика за 2004 година.  Наградата му е присъдена за „откриването на асимптотичната свобода в теорията за силното ядрено взаимодействие“, която той открива с другите двама нобелови лауреати за 2004  Франк Уилчек и Дейвид Грос, но независимо от тях.

Полицер завършва Природоматематическата гимназия в Бронкс,  Ню Йорк, след което учи в Мичиганския университет . Получава бакалавърска степен през 1969 година , а  докторска дисертация  защитава  през 1974 година в Харвард.  

Описва откритието си за  асимптотичната свобода  през 1973, в първата си публикувана статия. Свойството на кварките да се държат като свободни частици, когато са близко едни до други, е открито едновременно и  от Франк Уилчек и Дейвид Грос в Принстън и е важна част от теорията на квантовата хромодинамика.

Полицер има участие  и в теоретичното предсказване на J/Ψ-частицата, която е съставена от чаровен и  анти-чаровен  кварк.

През 1989  година Полицер изиграва малка роля във филма Fat Man and Little Boy  за проекта Манхатън.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия