Игор Курчатов и атомната наука

Руският физик Игор Курчатов е  първият организатор и ръководител на научните изследвания по атомна наука и техника в Съветския съюз. Той е роден на  12 януари 1903 година. Детството му преминава в Симферопол. През 1920 година Курчат

2011-02-07 14:10:52
Игор Курчатов и атомната наука
Руският физик Игор Курчатов е  първият организатор и ръководител на научните изследвания по атомна наука и техника в Съветския съюз. Той е роден на  12 януари 1903 година. Детството му преминава в Симферопол.

През 1920 година Курчатов завършва гимназия със златен медал в същия град и става студент във Физико-математическия факултет на кримския университет, който завършва за 3 вместо за 4 години. През  1923 година той  постъпва направо в трети курс в Корабостроителния факултет на Петроградския  политехнически институт. Връща се обаче в Крим през 1924 година, а после   се прехвърля в катедрата по физика на Азърбайджанския политехнитески   институт в Баку. През 1925 година Курчатов става научен сътрудник в  Ленинградския физико-технически институт.

От 1932  година  Курчатов става един от първите физици в СССР, които изучават атомното ядро,  ядрените реакции, неутронните облъчвания, изкуствената радиоактивност. Той открива през 1935 година  явлението ядрена изомерия – разпад на еднакви атоми с различна скорост. През 1939 година  под негово ръководство е създаден първият ускорител на елементарни частици в СССР. През  1940 година,  съвместно с други учени, Курчатов  установява, че атомните ядра на урана могат да се разпадат спонтанно, без неутронно облъчване.

По време на Втората световна война Курчатов ръководи разработването на защита на корабите от Черноморския флот от магнитни мини, а през 1943 -  започва да работи над проект за създаване на атомно оръжие. По същото време в Москва се създава Института по атомна енергия и влиза в действие първият циклотрон. Курчатов става първият директор на института и ръководител на проекта“Уранов проблем”.

Под  негово ръководство  са създадени:
- първият в Европа ядрен реактор, който влиза в  действие на 30 декември 1946 година,
- първата в Европа атомна бомба /1949 година/,
- първата в света термоядрена /водородна/ бомба /1953 година/.

Игор Курчатов умира на 7 февруари 1960 година в М осква. След разпада на СССР роднини и колеги разкриват, че въпреки брака си, Курчатов е имал няколко хомосексуални афери, за които близките му са знаели, но са ги пазели в тайна.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия