Носителят на Нобелова награда за физика за 1979 г. - Абдус Салам

  Пакистанският физик Абдус Салам е  носител на Нобелова награда по физика за 1979 година. Той става  известен с теорията за електрослабото взаимодействие,  обединение на теориите за електромагнитното и слабото ядрено  вз

2011-01-29 15:16:56
Носителят на Нобелова награда за физика за 1979 г. -  Абдус Салам
  Пакистанският физик Абдус Салам е  носител на Нобелова награда по физика за 1979 година. Той става  известен с теорията за електрослабото взаимодействие,  обединение на теориите за електромагнитното и слабото ядрено  взаимодействие.

Салам е първият пакистанец и  въобще първият мюсюлманин получил Нобелова награда. Абдус Салам, Стивън Уайнбърг и Шелдън Глашоу  достигат едновременно до теорията за електрослабото взаимодействие, за което си поделят Нобеловата премия през  1979. Теорията им се потвърждава от експериментите, проведени ЦЕРН,  най-вече с откриването на W и Z  бозоните.

На 14 годишна възраст Салам  изкарва най-високия резултат на приемния изпит в Университета на Панджаб. През 1946, получава стипендия за Колежа св. Йоан в Кеймбридж, където през 1949 година  се представя като най-добър студент по математика и по физика.

Салам получава наградата Смитс на Кеймбриджкия университет за най-впечатляващо постижение на физик преди докторска дисертация. При публикуването на докторската му дисертация, през 1951, която съдържа значими изследвания в областта на квантовата електродинамика, ученият вече се е сдобил със солидна международна репутация.

От 1957 година Абдус Салам е професор в Импириъл Колидж в Лондон, а през 1964 година  основава и оглавява Международния център по теоретична физика край Триест , който днес носи неговото име.

Умира на 21 ноември 1996 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия