Ернст Абе и оптичните системи

Немският физик, оптик, астроном, предприемач и реформатор, Ернст Абе, е положил , заедно с Карл Цайс и Ото Шот,  на основите  на модерната оптика - теорията на микроскопа и производството на оптично стъкло. Той разработва редица други о

2011-01-10 23:09:01
Ернст Абе и оптичните системи
Немският физик, оптик, астроном, предприемач и реформатор, Ернст Абе, е положил , заедно с Карл Цайс и Ото Шот,  на основите  на модерната оптика - теорията на микроскопа и производството на оптично стъкло. Той разработва редица други оптични инструменти и спомага много за световната слава на фирмата “Карл Цайс”.

Абе е роден на 23 януари 1830 година. Благодарение на личната финансова помощ на работодателя на баща му,  Абе завършва основно училище, а след това и гимназия с много добри оценки.

Още тогава се вижда неговата надареност в областта на природните науки. Това кара  бащата, въпреки финансовите трудности, да осигури следването му в Йена и Гьотинген. По време на следването си Абе си помага и с даването на частни уроци.

След дипломирането си на 23 март 1861 година,   Абе започва работа като асистент в обсерваторията в Гьотинген. Работи  и  към Физическото дружество във Франкфурт на Майн, а скоро след това  се хабилитира в Йена. По-късно Абе  става професор, а през 1878 година  става директор на обсерваторията в Йена.

Преза 1889 година той е избран за член-кореспондент в Баварската академия на науките.

През 1866 година  Абе получава предложение от инженер-механика  Карл Цайс, което преобръща целия му живот: Абе трябва да постави изготвянето на микроскопи  на научна основа. Дотогава производството на тези уреди се състои главно в едно изкуство на пробите и грешките, а не следва предписания, основани на подробни изчисления.

Съвместната работа на Абе и Цайс не може да бъде разклатена и от първоначалния неуспех: първия микроскоп, построен според изчисленията на Абе показва по-малко възможности от направените по старите методи. Това действа като предизвикателство на Абе и води до разработването на теория на създаденото от микроскоп изображение, както и на метод за оценка на разделителната способност.  След тези подобрения в теорията,  качеството на произведените микроскопи   така отчетливо се повишава, че Цайс решава  да направи Абе свой съдружник с дял в капитала на фирмата. Международното признание идва през 1878 година  с почетното членство в Кралското микроскопско дружество в Лондон.

Важна предпоставка за едно равномерно-добро качество на произвежданите оптични системи е овладяването на производството на различни марки оптично стъкло с повторяеми свойства и особено разработката на нови видове стъкла. Успех за Абе е привличането на Ото Шот  от Витен в Йена, където заедно с Карл Цайс  и синът му Родерих основават  фирмата „Glastechnisches Laboratorium Schott & Genossen“, която по-късно става световноизвестната „Schott AG“.  Пруското правителство също оказва финансова помощ.

Абе има безспорни постижения в областта на оптиката  и оптичното уредостроене. На негово име са наречени редица понятия и уреди, които той е разработил: компаратор на Абе, рефрактометър на Абе, число на Абе, синусово условие (на Абе), инвариант на Абе, компараторен принцип на Абе, кондензор на Абе, диспергираща призма на Абе, призма на Поро-Абе, призма на Абе-Кьониг.

В  чест на Абе   е кръстен и кратер на Луната.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия