Джеръм Фридман и кварките

Американският физик Джеръм Фридман  е  носител на Нобелова награда за физика през 1990 година. Фридман е роден   в Чикаго на 28 март 1930 година,   в семейството  на руски емигранти. Като малък се интересува от изобразит

2010-12-29 15:15:55
Джеръм Фридман и кварките
Американският физик Джеръм Фридман  е  носител на Нобелова награда за физика през 1990 година.

Фридман е роден   в Чикаго на 28 март 1930 година,   в семейството  на руски емигранти. Като малък се интересува от изобразително изкуство, но след прочит на книга за теория на относителността, отклонява стипендия от Чикагския художествен институт и започва да учи физика в Чикагския университет.

През 1956 година,  Фридман защитава там докторска  дисертация, под ръководството на Енрико Ферми .През 1960 г. Фридман започва работа в департамента по физика н асачузетския технологичен университет.

В периода 1968-69 година,  заедно с Хенри Кендъл, Фридман  провежда серия от опити, които експериментално потвърждават наличието на вътрешна структура на протоните , като елементите на тази вътрешна структура по-късно са наречени кварки.За това откритие двамата споделят,  заедно с  Ричард Тейлър, Нобеловата награда за физика за 1990.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия