Емил Клапейрон и термодинамиката

Френският физик и инженер  Емил Клапейрон  е един от основоположниците на термодинамиката. Клапейрон е роден  на 26 февруари  1799 година   в Париж. Получава образованието си  в Политехниката и в Минното училище.През

2010-12-26 14:53:30
Емил Клапейрон и термодинамиката
Френският физик и инженер  Емил Клапейрон  е един от основоположниците на термодинамиката.

Клапейрон е роден  на 26 февруари  1799 година   в Париж. Получава образованието си  в Политехниката и в Минното училище.През 1820 година заминава з а Санкит Петербург, където започва да преподава инженерни дисциплини. Завръща се във Франция през 1830 година и участва в строителството на първата френска железопаътна линия,  свързваща Париж и Версай.

Първият принос на Клайперон  в областта на термодинамиката е от 1834 година, когато той публикува „Двигателната сила на топлината“ , като  доразвива работата на починалия две години по-рано Сади Карно.  Той представя формулираната  в текстов вид теория на Карно в по-достъпна аналитична и графична форма.

През 1843 година Клапейрон формулира в явен вид „принципа на Карно“, известен днес като втори закон на термодинамиката. Той доразвива значително и работите на Рудолф Клаузиус,  извеждайки формулата, станала известна като утавнение на Клаузиус-Клапейрон  и описваща фазовия преход  от едно агрегатно състояние към друго.

Клапейрон  умира на  28 януари 1864 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия