Вернер Хайзенберг е немски физик, един от основоположниците на квантовата механика.

Вернер Хайзенберг е роден на 5 декември 1901 година във Вюрцбург в семеейството на професора по византийска история Август Хайзенберг.

Хейзенберг следва физика в Мюнхенския университет при Арнолд Зомерфелд. Завършва университета за минимално разрешеното време — три години, защитавайки дисертация на тема „Върху стабилността и турбулентността на течни потоци“.

През 1924 година  Хайзенберг става асистент на Макс Борн в Гьотинген. Работи и с Нилс Бор в Копенхаген, с когото го свързва сърдечно приятелство. В последващите години  той,   съвместно с Макс Борн и Паскуал Джордан, дава  началото на   квантовата механика.  През  1927 година , на 26 години, става професор  в Университета в Лайпциг.

За създаването на квантовата механика през 1932 година Хайзенберг получава Нобелова награда за физика.  По време на Втората световна война  обаче, той  остава в Германия, за разлика от много свои колеги, които емигрират.

От 1942 до 1945 година Хаяйзенберг  ръководи Института по физика (Общество на Кайзер Вилхелм) в Далем и преподава като професор в Берлинския университет,  където участва в проект на армията за създаване на германска атомна бомба.

След войната съюзниците го интернират в  Англия от 145 до 1946 година, след което  Хайзенберг се завръща в Германия и става директор на Института по физика (Общество на Макс Планк) в Мюнхен.

Хайзенберг умира на 1 февруари 1976  година.

Автор: Тони