Уилям Гилбърг

Уилям Гилбърт е английски физик, лекар и философ.  Роден е на 24 май 1544 година. Той е известен с едни от първите изследвания на магнетизма и електричеството. Въвежда и самия термин електричество. Основното произведение на Гилбърт е &b

2010-11-30 15:09:53
Уилям Гилбърг
Уилям Гилбърт е английски физик, лекар и философ.  Роден е на 24 май 1544 година.

Той е известен с едни от първите изследвания на магнетизма и електричеството. Въвежда и самия термин електричество.

Основното произведение на Гилбърт е „За магнита, магнетичните очи и за Големия земен магнит“, публикувано през  1600 година.  В своя труд  той описва много от  експериментите си  с умален модел на Земята. Той стига до извода, че самата Земя е магнетична и че това е причината компасите  да сочат на север  - дотогава има предположения, че те сочат към полярната звезда  или към голям магнитен остров на Северния полюс.

В книгата си Гилбърт изследва и статичното електричество, използвайки кехлибар. Кехлибарът е наричан на гръцки  електрон, затова той решава да нарече наблюдаваните ефекти електрическа сила.

Гилбърт смята, че електричеството и магнетизмът са напълно различни явления. Той сочи за доказателство неправилното наблюдение, че електрическото привличане изчезва при нагряване, а магнитното се запазва.

Едва  Джеймс Максуел,  два века и половина по-късно,  демонстрира връзката между двете явления.

Уилям Гилбърт умира на 30 ноември 1603 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия