Жан Батист Фурие е френски математик и физик, най-известен с изследванията си върху редовете на Фурие и техните приложения в проблеми, свързани с топлинните потоци.

Роден е на 21 март 1768 година  в Оксер, Франция в семейството на беден шивач. Посещава местното военно училище, но поради произхода си не е допуснат до офицерска кариера. Решава да стане свещеник, но не дава обет, тъй като избухва революцията от 1789 година.

Първоначално Фурие  се посвещава на преподавателска работа в Оксер, но скоро се намесва в политическия живот и е многократно арестуван. През 1781 година  той  започва да се занимава с математика. През 1795 година  постъпва като студент в Екол нормал  и скоро след това става преподавател, а също и професор в новооткрития Екол Политекник.

Взема участие в египетската  кампания на Наполеон . През 1798година  става директор на Египетския институт в Кайро  и развива значителна научна и организаторска дейност. През 1799 година . оглавява една от научните експедиции по долината на Горен Нил. Ръководи юридическата администрация, изпълнява дипломатически поръчения на френските власти.

Едва през 1802 година  Фурие  се връща в Париж и Наполеон го назначава за префект на департамента Изер. След падането на Наполеон, Бурбонитге  снемат Фурие от всичките му постове. През 117 година  обаче кралят е принуден да одобри избора му в Академията, на която Фурие става постоянен секретар  до края на живота си.

Умира на 16 май 1830 година в Париж.

Основните научни работи на Фурие са в областта на теорията на топлината и на частните диференциални уравнения.  Най-значителното му математическо постижение е неговата трактовка на понятието функция. Той извежда уравнението на топлопроводноста  и развива методите за неговото интегриране при различни гранични условия, с което поставя основите на математическата физика.

Фурие става известен най-вече с книгата си "Аналитична теория на топлината" Разработва представянето на функции във вид на тригонометрични редове (редове на Фурие). Доказва своята знаменита теорема за броя на реалните корени на алгебрично уравнение в даден интервал. Разработва теорията на алгебричните уравнения и численото им решаване.

Публикува много научни работи по математическа статистика. В областта на динамиката  изследва принципа на виртуалната работа . Написва много статии по теория на вероятностите.. Има основополагащ принос в египтологията.

Фурие е член  на Френската академия, почетен член на Петербургската академия на науките  и чуждестранен член на Лондонското кралско дружество.




Автор: Тони