Амадео Авогадро

Амадео Авогадро е италиански  физик и химик.  Роден е на9 август 1776 година. Първоначално следва право, защото  произхожда от семейство на адвокати.  През 1796 става доктор на каноничното право. От 1800  година Авогадр

2010-10-29 16:19:48
Амадео Авогадро
Амадео Авогадро е италиански  физик и химик.  Роден е на9 август 1776 година. Първоначално следва право, защото  произхожда от семейство на адвокати.  През 1796 става доктор на каноничното право.

От 1800  година Авогадро учи математика и физика , към които  има влечение още от ранна възраст. През  1809 година той  става професор по природна физика в гимназията във Вичрели, Италия.  Там той изработва своята молекулярна хипотеза, а през  1820 година  става професор по математическа физика в  Торинския университет.

Неговата цел е да опише химичните свойства на съединенията на елементите като използва физиката.  През 1811 година Авогадро  публикува своята хипотеза, гласяща: един мол какъвто и да е газ при еднаква температура и налягане заема един и същ обем. По-късно хипотезата му е наречена Закон на Авогадро. Той е създател и на  числото а Авогадро.

Числото /константата/  на Авогадро определя броя на структурните (градивни) частици в 1 мол субстанция. Означава се с NA. Дефинира се с броя на атомите в точно 12 грама чист изотоп на въглерод 12 (12С). Числото на Авогадро има стойност:


Използва се за определяне на броя на градивните частици (атоми, молекули, йони и т. н.) в определено количество вещество.

През 1811 г.  Авогадро  изказва хипотезата, че при еднакви температури и налягане в равни обеми идеален газ се съдържат еднакъв брой молекули. По-късно е установено, че тази константа играе важна роля в кинетичната теория на газовете. Законът на Авогадро гласи: един мол какъвто и да е газ при еднаква температура и налягане заема един и същ обем. При стандартна температура и налягане (t=0oC , P=1,01.105 Pa) този обем е равен на 22,41383 литра. Тази величина е известна като моларен обем на газа.

Самият Авогадро не е могъл да изчисли точната стойност на NA, но е разбирал, че това трябва да бъде много голяма величина.

Авогадро умира на 9 юли  1856 година. Лунният кратер Авогадро н кръстен на него. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия