Пол Дирак е английски физик, Нобелов лауреат по физика за 1933 година. Той  за първи път теоретически обосновава съществуването на античастица, която има същата маса и спин*  като електрона,  както и електрически заряд равен по абсолютна стойност на този на електрона, но с обратен знак. Тази частица е открита експериментално няколко години по-късно и е наречена позитрон . Дирак е смятан за един от основателите на квантовата механика. Наричан "най-чистата душа във физиката",  Дирак е затворен в себе си човек, който обича да работи сам.

Пол Дирак  е роден на 8 август 1902 година. Завършва електроинженерство в университета Бристол през 1921 година  и математика  в същия университет през 1923 г. След това  заминава за Кеймбридж  , където защитава докторат през 1926 година . Там Дирак се занимава  общата теория на относителността и квантова механика.  По това време спинът на електрона е все още хипотеза и Дирак си поставя задачата да въведе относителност във вълновото уравнение на Шьодингер,  като го преписва в релативистичен вид.   В уравнението той  описва  елементарните частици със спин  ½, като електрона , намиращо се в съгласие,  както с принципите на квантовата механика, така и със специалната теория на относителността .  Уравението изисква съществуването на  античастици  и предшества във времето експерименталното им доказване. Последващото откриване на позитрона , античастицата на електрона, се превръща в един от най-големите триумфи на съвременната теоретична физика.  Това уравнение днес е известно като  уравнене на Дирак. Публикувано през 1928 година , уравнението потвръждава спина на електрона и предсказва неговите магнитни свойства.

През 1930 година Дирек  публикува "Принципи на квантовата механика", книга, която много бързо става основен учебник в университетите. От  1932 до 1968 година Дирак  e Лукасов професор по математика в Кеймбридж, позиция на която е бил и Исак Нютон.  

През 1933 година Дирак  дели Нобеловата награда за физика с  Шрьодингер. След това е професор в Университета във Флорида , където остава до края на живота си.

Дирек умира на 20 октомври 1984 година.


*Спин -  собственият момент на импулса на елементарни  частици в квантова природа.
Автор: Тони