Огюст Люмиер

Огюст Мари Луи Никола Люмиер е един от създателите на киното. Той е роден на 19 октомври 1862 година във френския град Безансон. През 1870 семейство Люмиер се премества в Лион, където Огюст и по-малкият му брат Луи Жан завършват престижното техн

2010-10-19 15:37:19
Огюст Люмиер
Огюст Мари Луи Никола Люмиер е един от създателите на киното. Той е роден на 19 октомври 1862 година във френския град Безансон.

През 1870 семейство Люмиер се премества в Лион, където Огюст и по-малкият му брат Луи Жан завършват престижното техническо училище "Ла Мартиние". Още като ученици двамата братя помагат на баща си Клод Антоан във фотографското му студио, където остават на работа и след дипломирането си.

Луи се заема с физика, а заниманията му в тази посока се оказват доста ползотворни и допринасят за подобрения във фотографските процеси. Една от новостите, които той открива е заснемане на движещ се образ. Огюст и Луи Люмиер се заемат с кинематографията, след като баща им се пенсионира през 1892 г.

Преди това обаче, те  усилено изучават процеса на фотографиране и след 1892 година, когато поемат управлението на фирмата, патентоват поредица от открития, които постепенно водят към изобретената от тях филмова камера. Тя е патентована от двамата братя на 13 февруари 1895-а, а на 19 март същата година те правят първия си запис. Филмчето показва как група работници излизат от фабрика "Люмиер".

На 28 декември същата година братята прожектират за пръв път десет свои ленти в "Салон Индиен ду Гран кафе" в Париж. Всеки от филмите е с продължителност от около 50 секунди. През 1896 г. братята осъществяват кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми - "Пристигането на влака", Храненето на бебето" и "Полетият поливач". Киното се  налага невероятно бързо, както в големите столици, така и в малките градчета, където непрекъснато се прожектират техните творби. Лентите оказват голямо влияние върху развитието на културата, но напълно изненадващ факт е, че Огюст и Луи Люмиер обявяват киното за "изобретение без бъдеще", а после отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, който има желание да го превърне в индустрия.

Братята Люмиер насочват всичките си усилия към създаването на метод за цветна фотография и през 1903 година упоритостта им се увенчава с успех.  Братята патентоват откритието си и през 1907 година то вече е пуснато на пазара.

През по-голямата част от ХХ век компанията "Люмиер" е основният производител на фотографски материали в Европа.

Братята Огюст и Луи продължават с изследователската си дейност, като правят още редица открития, сред които са високоговорител и хирургически инструмент (хоманоид форцепс).

Огюст Люмиер умира на 10 април 1954 година на 91 годишна възраст в Лион.










Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия