Макс фон Лауе

Макс фон Лауе  немски физик, получил Нобелова награда за физика , за откриването на  дифракцията на рентгеновите лъчи от кристали. Работил е в областта на оптиката,  кристалографията, квантовата механика и теорията на относителността.

2010-10-09 17:04:11
Макс фон Лауе
Макс фон Лауе  немски физик, получил Нобелова награда за физика , за откриването на  дифракцията на рентгеновите лъчи от кристали. Работил е в областта на оптиката,  кристалографията, квантовата механика и теорията на относителността. По време на Втората световна война  силен противник на националсоциализма. . Взема активно участие в реогранизацията на немската науака след войната.

Макс фор Лауе е роден  на 9 октомври 1879 година в Пфафендорф, Германия. През 1898, взема матурата  си в Страсбург , след което учи в Гьотингенския университет и Мюнхенския университет. След хабилитацията си през  1906 година , става частен доцент и асистент на Макс Планк в Берлин. От 1909 до 1912 е частен доцент в Мюнхен, където работи под ръководството на Арнолд Зомерфелд.

Там той среща Пол Еуълд, който му споменава за своята дисертация, писана под ръководството на Зомерфелд, по време на разходка, през Коледната ваканция на 1912 :  дифракция на електромагнитни вълни от видимия спектър от кристални решетки. Лауе се замислил върху дифракцията на по-високочестотни вълни в кристали. По-късно, Зомерфелд съобщава за успешно проведените от Лауе опити за дифрактиране на рентгенови лъчи в кристали, за което, през 1914, Лауе е награден с Нобелова награда за физика.

През 1912, Лауе става редовен професор в Цюрихската политехника. Година по-късно, баща му получава благородническа титла, и Лауе става фон Лауе.

От 1914 до 1919 е редовен професор във Франкфурт, а от 1919 до 1943 в Берлин, след което е обявен за почетен  професор в същия университет. От 1951 до 1959 е директор на Института по физикохимия и електрохимия Фриц Хабер към института "Макс Планк" .

Макс Лауе умира на 24 април 1960  след катастрофа с мотоциклетист.




Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия