Коя е Мария Гьоперт Майер

Мария Гьоперт Майер е немска физичка, лауреат на Нобелова награда за физика за 1963 г. и втората жена след Мария Кюри   носител на тази награда. Мария Гьоперт  е родена на 28.6.1906 година в Катовице /тогава в Германия, а сега в По

2010-02-21 10:31:17
Мария Гьоперт Майер е немска физичка, лауреат на Нобелова награда за физика за 1963 г. и втората жена след Мария Кюри   носител на тази награда.

Мария Гьоперт  е родена на 28.6.1906 година в Катовице /тогава в Германия, а сега в Полша/ в семейството на потомствени интелектуалци и учени. Нейният баща е професор и тя  от съвсем малка се запознава със света на науката -  баща й я води  по музеи,  подарява й  тъмно стъкло за наблюдаване на Слънцето , обяснява й  за вкаменелостите и за  фазите на Луната. 

Мария Гьоперт завършва Гьотингенския университет. По-късно се жени за  американец от Калифорния -  Джозеф Майер, също физик. Заедно заминават за Америка. По време на Втората световна война Мария Майер  работи по едни от най-секретните проблеми на разработването на атомната бомба. По-късно, в Чикаго,  тя открива слоестия модел на атомното ядро.

Именно за тази си работа Мария Гьоперт Майер  получава и Нобелова награда.

От  1960 г.  до края на живота си  тя работи в Калифорнийския университет. 

Умира на 20 февруари 1972 година в Сан Диего.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия