Чардафон Велики - подобрник-опълченец и български офицер

Чардафон, с рождено име Продан Проданов, е български поборник-опълченец  и  участник в Руско-турската война.  Чардафон е сержант-майор в милицията на източна Румелия и активен  участник в Съединението. Чардафон е роден в Г

2011-11-22 10:11:03
Чардафон Велики - подобрник-опълченец и български офицер
Чардафон, с рождено име Продан Проданов, е български поборник-опълченец  и  участник в Руско-турската война.  Чардафон е сержант-майор в милицията на източна Румелия и активен  участник в Съединението.

Чардафон е роден в Габрово през 1860 година.  Записва се в Българското опълчение и  участва в Руско-турската война.  След Освобождението той  служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия.

До 1884 г.  Продан Проданов нови носи прякора Чарда, означаващ стадо селски говеда. Като подигравка с директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия генерал Август фон Дригалски,  към прякора на Продан  Проданов прибавят частицата "фон" . Наречен е Чардафон Велики. Включва се активно в подготовката и провъзгласяването на Съединението.

Чардафон е член  на Тайния революционен комитет  в Пловдив. Организира и предвожда най-голямата чета - Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 година  влиза в Пловдив.  Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.

В съединена България  Чардафон служи в кавалерията на Българската армия с военно звание майор.  За него Захари Стоянов  написва хумористичен очерк, озаглавен "Чардафон Великий".

Продан  Проданов - Чардафон  умира на 22 ноември 1906 година в Габрово.

През 1908 година в  Габрово, в леярната на Иван Недков  е излят първият бронзов бюст на Чардафон Велики.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия