Дейтънско споразумение

На 21 ноември 1995 година във военновъздушната база Райт-Петерсън край Дейтън, Охайо, е подписан Дейтънският мирен договор, с който официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Дейтънското споразумение

2011-11-21 11:15:03
Дейтънско споразумение
На 21 ноември 1995 година във военновъздушната база Райт-Петерсън край Дейтън, Охайо, е подписан Дейтънският мирен договор, с който официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Дейтънското споразумение е резултат от Дейтънската конференция, състояла се от 1 ноември до 21 ноември 1995 година. Главни участници в тази конференция са президентът на остатъчна Югославия Слободан Милошевич,  президентът на Хърватия, Франьо Туджман, президентът на Босна и Херцеговина, Алия Изетбегович главният преговарящ от американска страна, Ричард Холбрук,  както и генерал Уесли Кларк. Договорът е подписан в присъствието на държавния секретар на САЩ - Уорън Кристофър.

Официалното споразумение е подписано от тримата президенти на 14 декември 1995 година в Елисейския дворец в Париж.

Сегашното политическо деление на Босна и Херцеговина и структурата на нейното управление са договорени общо като част от Дейтънското споразумение. Според него Босна и Херцеговина се разделя на две части  – Федерация Босна и Херцеговина, в която влизат териториите, населени предимно с бошняци  (босненски мюсюлмани) и хървати и Република Сръбска (населена предимно с босненски сърби.

Прилагането на дейтънското споразумение се осъществява чрез мандата на ООН използващ ръководени от НАТО многонационални сили под името АЙФОР, които включват в себе си силите на ООН  - ЮНИПРОФОР.  След една година тези сили се трансформират в ЕСФОР. В края на 2004 година,  командването на тези сили преминава от НАТО към Европейския съюз.
.
На 13 ноември 2002 година Скупщината на Съюзна република Югославия ратифицира Дейтънското споразумение, като потвърждава, че Югославия няма териториални претенции към Босна и Херцеговина.

И   трите главни действащи лица Франьо Туджман, Слободан Милошевич и Алия Изетбегович вече не са между живите.

Висшият представител на ООН в Босна и Херцеговина, Педи Ешдуан,  смята, че Дейтънското споразумение е основа, но не и окончателно решение за Босна и Херцеговина и че евентуални изменения би трябвало да произлязат от самата Босна и Херцеговина.

В края на 2003 година. група представители в Европейския парламент и европейски политици повдигат в Страсбург  въпроса за ревизия на Дейтънското споразумение.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия