Кой е професор Стоян Данев?

Българският политик и юрист,   професор Стоян Данев,  е дългогодишен  водач на Прогресивнолибералната партия.  Той е министър-председател на България в 23-тото, 24-тото, 25-тото и 33-тото правителство.  Професор Данев

2011-11-15 10:21:14
Кой е професор Стоян Данев?
Българският политик и юрист,   професор Стоян Данев,  е дългогодишен  водач на Прогресивнолибералната партия.  Той е министър-председател на България в 23-тото, 24-тото, 25-тото и 33-тото правителство.  Професор Данев е  председател на V-то  Велико Народно събрание  и на XV-то  Обикновено Народно събрание.

Стоян Данев е роден на  28 януари 1858 година в Шумен. Учи в родния си град, а по-късно и в Прага.  През 1876 година той  участва като доброволец в четата на Филип Тотю по време на Сръбско-турската война. Данев учи право в Цюрих и Лайпциг  и завършва в Хайделберг през 1881 година. През 1883 година той завършва и  политически науки в Париж.

След завръщането си в България  Данев е чиновник в министерството на финансите, а от 1884 година е адвокат в София. От 1894 до 1898 година той  преподава международно право във Висшето училище.  Стоян Данев в активен деятел на Прогресивнолибералната партия, той става неин водач след оттеглянето на Драган Цанков през 1897 година.

В началото на 1901 година Стоян Данев се включва в правителството на Петко Каравелов,  коалиция с Демократическата партия, а от 1901 до 1903 година оглавява три самостоятелни правителства на Прогресивнолибералната партия. През този период е подписана Българо-руска военна конвенция.

През по-голямата част от управлението на коалицията на Прогресивнолибералната  и Народната партия,  Стоян Данев е председател на Народното събрание и изпълнява някои дипломатически мисии. Той е делегат при подписването на примирието при Чаталджа през 1912 година и ръководи българската делегация, подписала Лондонския мирен договор.  

В навечерието на Междусъюзническата война, професор Данев  отново оглавява за кратко правителството. През следващите години  той  преподава дипломатическа история в Свободния университет. 

След Първата световна война  Стоян Данев участва в коалиционните правителства на Теодор Теодоров и Александър Стамболийски. През 1922 година той е арестуван заедно с други  водачи на опозицията от земеделското правителство, като е освободен чак след Деветоюнския преврат.  От 1924 до 1939 година професор Данев е председател на Българския червен кръст.  Той е и  член на Арбитражния съд в Хага.

Професор Данев умира  в София на 3 май 1937 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия