Димитър Точков и ВМОРО

Българският икономист, Димитър Точков, е масон и  деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Точков е роден  през  1874  година в Охрид. Защитава докторат по икономически науки. Директор е на Софийската кл

2011-11-07 22:12:19
Димитър Точков и ВМОРО
Българският икономист, Димитър Точков, е масон и  деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Точков е роден  през  1874  година в Охрид. Защитава докторат по икономически науки. Директор е на Софийската класна лотария и на банка. Влиза във ВМОРО и през 1915 година,  заедно с Петър Кушев, влиза в Задграничното представителство на ВМОРО. По-късно    заедно с Любомир Милетич, Александър Балабанов и Иван Георгов обикалят европейските столици, където сондират мнения по въпроса за разрешаването на Македонския въпрос.

До края на Първата световна война  Точков остава ангажиран с пропагандиране на българската гледна точка. През Първата световна война той е пълномощник на организацията в Берлин и действа за намесата на България на страната на Централните сили. След намесата на страната, той  води преговори с германските доставчици за снабдяването на 11-та дивизия. След войната, Точков  продължава да бъде съветник на Тодор Александров .

Умира през 1941 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия