Григор Пърличев води борба за въвеждане на бългрски език в училището и църквата

Българският възрожденец, писател и преводач, Григор Пърличев е роден на 18 януари 1830 година в Охрид.  Той остава рано без баща и  детството му е нерадостно и тежко. Пърличев учи в килийно училище Охрид, а по-късно и при  Дими

2011-11-04 13:13:26
Григор Пърличев  води борба за въвеждане на бългрски език в училището и църквата
Българският възрожденец, писател и преводач, Григор Пърличев е роден на 18 януари 1830 година в Охрид.  Той остава рано без баща и  детството му е нерадостно и тежко.

Пърличев учи в килийно училище Охрид, а по-късно и при  Димитър Миладинов.  Една година  той е  учител в Тирана.  През 1850-51 година следва медицина в Атина, но прекъсва поради финансови затруднения. Става учител  в  Охрид и Прилеп.  От 1858 година Пърличев  продължава следването си в Медицинския факултет в Атина, а през 1860 година се  прехвърля във Филологическия факултет.

През 1860 г.  Григор Пърличев участва в ежегодния поетичен конкурс в гръцката столица и спечелва първа награда и лавров венец с поемата си „Арматолос“ (Сердарят, Войводата), посветена на Кузман капитан. Поемата получава широк отзвук в гръцката преса и правителството му предлага стипендия за обучение в Оксфордския университет,  която той отказва.

На следващата година Пърличев отново се подготвя за участие в конкурса с поемата „Скендер бей“, също написана на гръцки, но се отказва след арестуването на братя Миладинови, което предизвиква обрат в творческите и обществените му възгледи.

Вестта за смъртта на братя Миладинови го кара да напусне Атина и да продължи подетата от тях борба против гръцкото духовенство и за въвеждане на български език в училището и в църквите.

От 1862 година Пърличев е учител в Охрид и  става един от организаторите на движението за „побългаряване“ на града и околните селища. Първото му слово на български език е „Чувай ся себе си“. Произнесено е на годишните изпити през 1866 г. и отпечатано във в. „Время“ .

През 1868 година Григор Пърличев се установява за няколко месеца в Цариград, за да разшири познанията си по български език, славянска литература и култура.  След завръщането си в Охрид той  заменя гръцкия език  с български в училищата и в черквите. По донос на владиката Милетий, обаче, през 1868 г.  Пърличев е арестуван и хвърлен в охридската тъмница,  а по-късно откаран в дебърския затвор. Освободен   благодарение на застъпничеството на охридчани, той продължава педагогическата и обществената си дейност.

Григор Пърличев принадлежи на две национални литератури  -  гръцката и българската, духовно е съпричастен на две национални култури. За да популяризира творбите си сред българските читатели, превежда на български език „Сердарят“. Той е автор на стихотворения, написани на български език,   на слова за Кирил и Методий, Климент Охридски и др.

През 1884 година  Григор Пърличев пише „Автобиография“, която разкрива нови страни от самобитния му талант на повествовател, народопсихолог, филолог и историк. Пърличев е първият български преводач на Омир, макар преводът на „Илиада“ да предизвиква полемика във възрожденския периодичен печат.

Григор Пърли8чев умира на 25 януари 1893 година в Охрид. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия