Държавната институция във Франция, наречена Директория

Държавната институция, която упражнява изпълнителната власт във Франция в периода от 2 ноември 1794 до 10 ноември 1799 /след Френската революция от 1789 г. /,   се нарича Директория .  Тя се състои от петима директори, като за вре

2011-11-02 14:20:17
Държавната институция във Франция, наречена Директория
Държавната институция, която упражнява изпълнителната власт във Франция в периода от 2 ноември 1794 до 10 ноември 1799 /след Френската революция от 1789 г. /,   се нарича Директория .  Тя се състои от петима директори, като за времето на съществуването й  като нейни членове се сменят общо 13 души.

Директорите  правят опити да обединят всички републиканци, но се увличат в борбата ту с роялистите, ту с бившите якобинци.Този факт определя нестабилността на тяхната политика, която е наречена ‘политика на люлката’.

Все пак  Директорията успява да се справи с роялистките вълнения и бунтовете на гладните парижани,  но финансовата криза я изправя пред стопанска катастрофа, заплашваща стабилността на установения режим.

Директорията има изключителен интерес към европейските пазари, не само с оглед засилването на френското влияние, но и за преодоляване на финансовата криза. По идея на един от директорите - Карно, през пролетта на 1796 г. нейни войски, командвани от генерал Бонапарт, започват военни действия в Северна Италия. Френската република официално обявява, че води освободителна война, но всъщност Директорията одобрява грабителството при похода на френската армия. Със серия от успешни ходове,  Бонапарт принуждава Австрия да иска мир, който е подписан през следващата година при благоприятни за Франция условия.

През 1788 г. генерал Бонапарт прониква в Египет с цел да прекъсне сухоземния път на англичаните към Индия. Трудните климатични условия провалят похода му.
Междувременно в страната недоволството от цялостната политика на Директорията достига застрашителни размери. Активизират се  монархистите, появяват се нови демократични клубове и издания, които пропагандират девиза на революцията "Свобода, равенство, братство", съществуват открити разногласия между двата Съвета и Директорията, която е лишена от солидна обществена опора.

На  9 ноември 1799 г. Директорията е свалена и властта преминава в ръцете на трима консули - Бонапарт, Роже Дюко и абат Сийес, като първият консул поема всички важни функции. Французите приемат преврата с надеждата, че генерал Бонапарт ще бъде желаният от всички миротворец.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия